“浙大东方论坛”第255讲 :过去200年的全球不平等评价

发布时间:2023-12-24浏览次数:137

主题:过去200年的全球不平等评价(The evolution of global income distribution in the past 200 years, with the focus on the period 1980-2020

讲座内容:

The talk will discuss the evolution in global inequality over the past two centuries, with the focus on the most recent 2008-2020 estimates and will draw political implications of the important changes that are taking place in the global distribution of income. In particular, it will focus on the rise of the middle class in Asia, income stagnation of the rich countries’ middle classes, reshuffling of global income positions between China and Asia in general, and the West, and the stability in the composition of the global top 1%. It will discuss possible future evolution of global inequality in which the roles of India and large African countries will become increasingly important.

 

时间:20231226日(周二)14:00-16:00

地点:浙江大学紫金港校区成均苑9幢公共管理学院112会议室

 

主讲人:布兰科·米兰诺维奇(Branko Milanovic), 纽约市立大学斯通社会经济不平等中心资深教授

主持人:李实, 浙江大学公共管理学院文科资深教授,浙江大学共享与发展研究院院长

评论人:刘涛,浙江大学文科领军人才,公共管理学院教授

 

主讲人简介:

布兰科·米兰诺维奇是纽约市立大学斯通社会经济不平等中心的资深教授。2019年他被任命为格罗宁根大学麦迪逊名誉主席。他于1987年在贝尔格莱德大学以一篇关于南斯拉夫收入不平等的论文获得经济学博士学位。他在世界银行研究部担任了近20年的首席经济学家。之后他撰写了关于全球收入不平等的书《分裂的世界》(2005)。他曾在华盛顿卡内基国际和平基金会担任高级研究员(2003-2005),并曾在马里兰大学(2007-2013)和约翰·霍普金斯大学保罗·H·尼采高级国际研究学院(1997-2007)任教。他是牛津大学万灵学院和马德里卡洛斯三世大学的访问学者(2010-11)

布兰科的主要研究领域是个人和全球的收入不平等,包括前工业化社会的收入不平等。他曾在《经济杂志》、《经济学与统计评论》、《经济文献杂志》、《经济史评论》、《政治哲学杂志》等发表文章。他的书《富人与穷人》(2011)被《环球时报》选为2011年度最佳图书。他的著作《全球不平等》(2016)荣获布鲁诺·克赖斯基奖2016年度最佳政治书籍奖,汉斯·马瑟费尔奖2018年,并被翻译成16种语言。他阐述了全球化的经济和政治影响,并引入了不平等的连续库兹涅茨浪潮的概念。

 

主办:

浙江大学社会科学研究院

浙江大学共享与发展研究院

浙江大学图书馆

浙江大学公共管理学院

 

受中央高校基本科研业务费专项资金资助